Fogkopás

Fogkopásról akkor beszélünk, ha a fog zománca, majd később esetleg a dentin egy része is mechanikai és/ vagy vegyi hatásoknak áldozatul esve elvékonyodik. Nem ritka esemény sajnos, fontos időben felismerni, hogy az egyes kóroki tényezőket lehetőség szerint megszüntessük, vagy radikálisan csökkentsük. Szerepet játszat külső tényezőkön túl a zománc veleszületett gyengesége, esetleg részleges, vagy teljes hiánya is.

Eleinte megszűnnek a recék, fényessé, majd sárgássá válik a fog, ahogy a sötétebb színű dentin felszínre kerül. A fogak fokozottan érzékennyé válhatnak. A rágófelszínek kopása a harapás magasságának  sökkenéséhez vezethet, mely tovább rontja a helyzetet. Túl nagy teher esik az elülső fogakra, melyek vagy szintén megkopnak vagy elmozdulnak helyükről. További következményként állkapocsízületi problémák is felmerülhetnek.

Terápia: Amennyiben lehetséges, a kiváltó okokat meg kell szüntetni, a maradék zománcot lakkokkal,  ldatokkal, gélekkel lehet megerősíteni. Előrehaladottabb esetben szükségessé válhat az elveszett zománc pótlása, mely kivitelezhető direkt, indirekt héjakkal, vagy koronákkal. Az ARS Dental hangsúlyozza a  megelőzés fontosságát, segít az okok feltárásában, s életmódbeli tanácsokkal látja el Önt annak érdekében, hogy ne károsodjanak fogai, vagy ha már megtörtént, mit tehet a további állagromlás elkerülése
érdekében.

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit