Implantáció

 

Az implantáció a hiányzó fog / fogak pótlására szolgáló helyreállító tevékenységek egyik módszere, melynek során a hiányok helyére általában titánból (abszolút szövetbarát) készült műgyökeret építünk be a csontba.

 

Implantáció Folyamata


A megelőző vizsgálatok során (szájvizsgálat, panoráma rtg. készítés stb.) az orvos eldönti, hogy a kívánt fogmű elkészítéséhez hány db. műgyökér beültetésére van szükség, van-e valamilyen hátráltató tényező pl. cukorbetegség stb. ami befolyásolhatja a művelet sikerességét és pontos tervezést követően kerül sor az első beavatkozásra.
Implantáció előkészítéseA műtét során az orvos helyi érzéstelenítésben feltárja az adott csontfelületet amibe a műgyökér kerül és behelyezi azt, majd felette bevarrja az ínyt.
Ezt követően kb. 4-7 nap múlva a varratok eltávolításra kerülnek és az implantátumok az ínnyel fedetten 3-6 hónapra ’pihenőre’ kerülnek, hogy becsontosodjak a környezetükbe.

Figyelem: ha bármilyen nemkívánatos változást észlel, minél hamarabb jelezze orvosának!

elkészült implantációA második találkozáskor ismét helyi érzéstelenítésben az orvos megkeresi az íny alatt a becsontosodott műgyökér gyógyulási csavarját, majd olyan felépítményt tesz a helyébe amely lehetővé teszi a megfelelő ínyforma kialakítását, másrészt az egyedi minta levételét. Ezt követően a fogtechnikus elkészíti a minta alapján a megfelelő esztétikájú korona, híd stb. pótlást, amit a fogorvos becementez a szájba.
A legfontosabb dolog azonban, hogy a szoros kapcsolat az orvos és a páciens között itt nem ér véget, ugyanis az implantátum szájban maradásánának hosszútávú sikere a megfelelő szájhigiénián és a rendszeres ellenőrzéseken múlik. Ilyenkor a fogorvos ellenőrzi a fogműveket, a műgyökerek környezetében levő íny és csontállományt, és ha szükséges elvégzi a megfelelő korrekciókat pl. fogkőlevétel stb.

A hiányzó fogak beültetéssel történő pótlásának a szándéka egyidős a fogorvoslás történetével. Az implantátumok beültetéséhez korszerű műtéti technikákat, módszereket fejlesztettek ki, amelyek ma már általánossá váltak.

  

Implantáció előnyei

 • Javíthatja a viselés komfortját (pl. kivehető pótlás helyett fix híd készíthető)
 • Növeli a funkcionális stabilitást (pl. stabillá tehetünk általa kivehető pótlásokat)
 • Előnyösebb lehet az esztétikai hatás
 • Egészséges fogakat óvhatunk meg általa a lecsiszolástól és annak lehetséges szövődményeitől
 • A csontra közvetített terhelésen keresztül gátolja annak leépülését

Kontraindikációk:

 • Rossz szájhigiéné, dohányzás, alkoholizmus, drogfogyasztás
 • Gyulladás
 • Állcsontok besugárzása
 • Terhesség
 • Általános sebészi kontraindikációk
 • Elegendő csont hiánya (?)- bizonyos csonthiányok esetén ambuláns körülmények közt is van lehetőség csontpótlásra, illetve már a húzáskor előrelátóan gondoskodhatunk elegendő csont meglétéről. (ld. Resorbea)
 • Rendszerbetegségek, immunzavarok
 • Az állcsontok növekedésének befejeződése előtt

 

Implantátum anyaga

 • Titán
 • Cirkónium-oxid  »zircon

 

 

Implantáció menete


Első vizit 3-6 nap
második vizit : 3-6 hónap múlva 5-6 nap

A fizikális vizsgálat és a panoráma röntgen elkészülte után páciensünkkel egyetértésben megtervezzük a lehetséges fogpótlást. Amennyiben szükséges, vizsgálatunkat kiegészíthetjük 3D CT-vel, mely problémás helyzetben nagy segítségünkre lehet. (ld. 3D CT). Miután minden szükséges tájékoztatást megkapott és tisztáztuk, hogy a műtétnek nincs kontraindikációja, a megbeszélt időpontban ambuláns műtét következik

Ennek során az ínyt lefejtjük a csontról, fészket készítünk a „csavarnak”, majd becsavarjuk az implantátumot és összevarrjuk felette az ínyt és gyógyulni hagyjuk helyzettől függően kb. 6 hét-3 hónapig. (Van olyan helyzet, hogy az íny feltárása nem is szükséges, hanem az ínyen keresztül behelyezhető a csavar. Létezik azonnal terhelhető implantátum is.) Közvetlenül a műtét után gyógyulást elősegítő tanácsokkal és gyógyhatású készítményekkel látjuk el pácienseinket. Antibiotikum szedése ajánlott, fájdalomcsillapítóra nemigen szokott szükség lenni. Minden esetben lágylézer kezelést végzünk, mely jótékony hatással van a sebgyógyulásra, s biztosítjuk a lehetőséget az egy héttel későbbi varratszedésig akár többszöri kezelésre. (Ez díjmentes.) 


A gyógyulási idő 
leteltével felszabadítjuk az implantátumot, (egy „pogácsaszaggatóval” kivágjuk felette az ínyt) és egy hétre gyógyulási csavart helyezünk be, majd jöhet a lenyomatvétel, melyet egy héttel később a pótlás átadása követ.  

 

  

 


Implantátumot ajánljuk

 • Ha csupán 1-2 foga hiányzik és nem akarja saját fogait lecsiszoltatni.
 • Ha sorvégi hiánya van, vagy nagy hiánya, amit csak részleges kivehető pótlással lehetne egyébként pótolni.
 • Ha teljes kivehető pótlásra van szüksége, de fixpótlásokhoz hasonlatos stabilitásra vágyik. Az implantátumokra gyakorlatilag be lehet „patentolni” a fogsort.

A hosszútávú sikeresség elérése érdekében csak azok részére javasolható az implantátumos fogpótlás készítése, akiknél a száj tisztasága megfelelő és készek vállalni a kezelőorvos által javasolt szájhigiéniás szabályok betartását és a rendszeres fogorvosi ellenőrzést. Ez utóbbi általában évi egyszeri ellenőrzést jelent, mely során idejében elvégezhetőek az esetleges szükséges korrekciók, kezelések pl. fogkőeltávolítás, dentálhigiénés tanácsadás, stb. (ld. PDT)

Az ARS DENTAL-nál implantátum kísérő kártyát kap a páciens, melyen vonalkóddal rögzítve van az implantátum egyedi sorszáma, mérete, száma, stb.

Felmerülő egyéb kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit