Kompozit

A kompozit tömőanyagok az amalgám töméseknél jobb alternatívának tűnnek: azonkívül, hogy kiváló esztétikai tulajdonsággal rendelkeznek kevesebb foganyagot kell feláldoznunk, mert igen jól kötődnek az üreg falaihoz, elérhető az áruk, meglehetősen jók a mechanikai paramétereik, gyorsan elkészíthetőek (lásd: Amalgám és alternatívái) Sajnos azonban itt is résen kell lennünk: a kompozitok „matrixa” ún. bis-GMA-t tartalmaz, mely túlérzékenységi reakciókat okozhat arra érzékeny egyéneknél.

Sajnos azonban a jelenleg legbiztonságosabb arany felépítmények ára meglehetősen borsos, különösen az esztétikai zónában nincs igazán más alternatívánk. Vannak próbálkozások bis-GMA mentes anyagok létrehozására, de szakirodalmi leírások szerint azok még kevésbé biztonságosak. Jelenleg is vannak ígéretes próbálkozások a zirconium (ld. lejjebb) ilyen jellegű felhasználására, de konkrét eredmények még nincsenek.

A legtöbb, amit tehetünk és ezt meg is tesszük, hogy - követve a szakirodalom ajánlásait -  többszörösen és kis részletekben világítjuk meg a töméseket, ezáltal tökéletesebb lesz az anyag kötése, kevésbé tud a bis-GMA kioldódni. Többek között ez az oka annak, hogy az ARS DENTALnál nem 5-10 perc alatt készül el egy tömés.

 

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit