Teljes és részleges kivehető fogsorok

Tudnivalók teljes és részleges kivehető fogsorokról

 

Kombinált fogmű

Kivehető fogpótlás készítésére akkor kényszerül a fogorvos, ha nincs elég pillér amin rögzített fogpótlást ( híd ) tudna elhorgonyozni. A pillér lehet fog, foggyökérbe készített csapos felépítmény, vagy implantátum ( műgyökér ).Bár a fogbeültetés fejlődésével a készített kivehető pótlások száma csökkent, anyagi okok, illetve időskorban a fogmeder-nyúlványok lebontódása, műtéti beavatkozás nélkül, gyakran csak kivehető fogpótlások készítését teszik lehetővé. Sajnos ezek használat közben több-kevesebb mozdulással mindenképp járnak, a mozgás mértéke függ az anatómiai viszonyoktól, az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetétől,  a maradék fogak alakjától, elhelyezkedésétől, az elhorgonyzás módjától, estleges kóros funkcionális elváltozásoktól, igénybevételtől, rossz szokásoktól, sőt a szemben lévő fogazat állapotától is. A stabilitást csökkentő tényező lehet  a kórosan megnövekedett rágóerő és bizonyos betegségek megléte is. ( pl. Xerostomia, epilepszia, Parkinson-kór, pszichés és neurológiai megbetegedések, nyálelválasztást befolyásoló gyógyszerek szedése,  stb.) A részleges kivehető pótlások fémvázat, többnyire speciális fogászati fémötvözetet minden esetben tartalmaznak, ezért esetleges fémallergia  és akrilát-allergia meglétéről is mindenképpen tájékoztatni kell kezelőorvosát!

A kivehető pótlások lehetnek elhorgonyzás nélküli teljes kivehető pótlások, illetve a fogakhoz, vagy implantátumokhoz csatlakoztatható részlegesen kivehető pótlások. A részlegesen kivehető pótlások további csoportokra bonthatók a csatlakozási mód szerint.

Kapcsos elhorgonyzás:

A kapcsos pótlás a legegyszerűbb és legolcsóbb. Itt a kapocs karja egy fogat, vagy egy fogra készített kapocstartó koronát ölel körül. Az elhorgonyzás ilyenkor a saját fogakat terheli, ami a maradék fogak sérülését (kopását, törését) okozhatják, ennek a veszélynek a csökkentésére  ajánljuk a kapocstartó koronák felhelyezését. Előnye viszont, hogy amennyiben akár ilyen, akár egyéb okból fogelvesztés következne be, nem szükséges új pótlást készíteni, hanem az elvesztett fog helyére esetleg műfogat lehet bepótolni.

Csúsztatós és gömbretenciós elhorgonyzás

Csúsztatós pótlást akkor készíthetünk, ha a elülső fogak megvannak de a hátsó fogak, hiányoznak. Ekkor az elülső fogakra készül egy rögzített híd, aminek a két végén egy sín/gömb található amire rácsúszik a kivehető rész. Lényegesen stabilabb az előző megoldásnál, hátránya azonban, hogy a maradék fogazat ebből fakadó komolyabb megterhelése miatt a fogakat mindenképp csiszolni  kell és minimum kettes egységekbe kell, hogy foglaljuk őket, illetve  az alacsony, kopott fogak, gyenge, tömött, gyökérkezelt, csapos fogak csak nagy körültekintéssel használhatók fel erre a célra,illetve a fogágybetegség bizonyos stádiumán túl nem  elkészíthető ez a pótlás. Ebből adódóan nyilván a költségei is

valamivel magasabbak. Előnye viszont még a stabilitásán túl, hogy ez egy rejtett elhorgonyzás, így nem látszanak az elhorgonyzás eszközei.

Teleszkópos elhorgonyzás

Teleszkópos pótlásoknál a maradék pár fogra készül egy-egy ún. kúpos ill. hengeres teleszkópkorona amire rácsúszik a kivehető részben lévő, neki megfelelő negatív forma.

Teljes fogsor = protézis    

Hála a prevenciónak, ma már egyre kevesebb a teljesen fogatlan ember. A teljes fogsor azonban mégsem „ment ki a divatból”, bár sokszor csak ideiglenesen alkalmazzuk. Fontos tudni, hogy önmagában nincsen jó fogsor. Csak a páciens aktív közreműködésével, akarásával, a megszokási folyamattal, az orvosi utasítások betartásával lesz egy fogsor kényelmes, használható, ez akár heteket, hónapokat vehet igénybe. A protézist csak a súrlódási illetve az adhéziós erők tartják helyben.

Problémák:

  • A kezdetben kissé lazának tűnő fogsorhoz idővel az arc és a nyelv izomzata és a nyálkahártya is alkalmazkodni fog és segít helyben tartani azt.
  •  Még a jól elkészített teljes kivehető fogsorok is el tudnak emelkedni a nyálkahártyáról egy váratlan mozdulat, vagy például egy tüsszentés hatására.
  • Előfordul, hogy valakinek gyakran eltörik a kivehető pótlása. Ezt okozhatja az is, hogy az illetőnek olyan a szájberendezése, hogy a csontos részeken megfeszül a fogsor két oldala, és eltörik. Természetesen akkor is eltörhet fogsor, ha beleesik a mosdóba. Ha valaki olyan erősen rág, hogy gyakran eltörik a teljes kivehető fogsora, akkor érdemes az új pótlást vékony alapú fémre készíteni, és így általában megelőzhető a fogsortörés.
  • Ha valaki nehezen szokja meg a teljes, kivehető pótlást vagy kóros ajakmozgása, harapási rendellenessége, előnytelen anatómiai szituációja stb. van, melyek növelik a fogsor instabilitását. esetleg reflektorfényben zajlik az élete (színészek, énekesek stb.), nappal nyugodtan használhat fogsorrögzítőt.
  • A fogsorviselés kezdetén gyakran tapasztalható enyhe nyálkahártya-irritáció, valamint fokozott nyálképződés, de ezek a tünetek a megszokási periódus végére megszűnnek.
  • A panaszok hosszabb ideig tartó fennállása, vagy komolyabb, fájdalmas törések esetén  a fogsor még akár többszöri korrekcióra szorulhat, melyeket az ARS DENTAL díjmentesen elvégez.
  • Eleinte apróra vágott ételeket kell fogyasztani, ügyelve arra, hogy a rágás során a fogsor mindkét oldalát vegye igénybe, ellenkező esetben a fogsor az egyoldalú terheléstől megbillenhet és felsértheti az ínyt. Ez idővel automatizmussá válik.
  • Idővel-különösen-ha több friss húzás után készül fogsor, a fogmeder-csont és az íny egyaránt visszahúzódik. A meglazult műfogsor stabilitását ún. alábéleléssel helyre lehet állítani.
  • A felső fogsor stabilitása érdekében a szájpadlás nagy részét be kell borítanunk, mely mind a megszokást nehezíti, mind a hő-,és ízérzést zavarhatja.

 

A protézis használata

A közhiedelemmel ellentétben a fogsort nem kell kivenni éjszakára. Erre csak régen volt szükség, amikor még kaucsukból vagy rosszul polimerizált műanyagból készültek a kivehető pótlások. Ma már erre nincs szükség, sőt: a kivehető fogsorokat éjjel-nappal tanácsos a szájban tartani, s csak a tisztítás idejére kell kivenni, ez a hozzászokást is segíti. A tisztítás nagyon fontos feltétele egészsége és a fogsor állapotának megőrzésének, az ezzel kapcsolatos tanácsadó füzetet minden új fogsort viselő páciensünk megkapja, a kiegészítő szóbeli és írásbeli tájékoztatással együtt. A fogsort azért is ajánlott folyamatosan viselni, mert ez könnyíti a megszokás folyamatát. Amikor időnként „megpihenteti a fogsort, a rugalmas íny visszarugózik, csökkentve a szelepszerű zárást, …és kezdheti szinte előröl a megszokás folyamatát.

A stabilitás fokozása műgyökerekkel

A teljes kivehető pótlások elhorgonyzásában is nagy szerepe lehet néhány beültetett műgyökérnek. Ilyenkor természetesen nincsen szükség annyi implantátum beültetésére, mint rögzített pótlás elkészítéséhez. Az alsó állcsontban általában 2-4, afelsőben min. 4 implantátumra van szükség. Az implantátumokat lehetőség szerint ún stégekkel kötjük össze, mely fontos szerepet játszik a a műgyökerek és a fogsor stabilitásában is. A stégekhez gömbretenciós elemek vannak rögzítve, melyek tovább növelik a stabilitást, gyakorlatilag fel lehet „patentozni” a kivehető pótlást .Az így elkészített pótlások nagyon stabilak, könnyen tisztán tarthatóak, tartósak. Gyakori probléma, hogy mire a páciens az összes fogát elveszti, a foghiányok mellett már jelentős lágyrész hiánnyal is rendelkezik a fogágy károsodása következtében. Egy igazán esztétikus fogpótlás készítéséhez nem elegendő csupán a fogakat pótolni, hanem az elvesztett lágyrészeket is pótolni kell. A négy implantátumon rögzülő fogpótlások, készítése során nemcsak a fogak, hanem a lágyrészek is pótolhatóak, ezáltal egy igazán esztétikus, természetes fogpótlás készül. Ezzel a módszerrel az egyébként a szájpadlást szinte teljesen beborító lemez méretét is csökkenteni lehet.   

Ha van egy egyébként kényelmes kivehető pótlása, aminek egyetlen problémája :egyes mozgásoknál nem elég stabil, néhány  tűimplantátum beültetésével és a pótlás apró átalakításával akár ez is stabilabbá tehető,(de természetesen az implantátumokhoz újonnan is készíthető.) A felhasznált mini implantátumok beültetéséhez nincs szükség vágásra, lebenyképzésére, varrásra. Az implantáció minimális megterheléssel jár és rendkívül gyorsan elvégezhető.. Ez a beültetési forma ugyan lehetséges, hogy rövidebb életű, és kevesebb stabilitást nyújt, mint az előző, azonban lényegesen olcsóbb, és a műtéti megterhelés is kevesebb, illetve meglehetősen vékony állcsontban is alkalmazható.                                                         

Teljesen fix, implantátumokon rögzített hídpótlás

Ha Önnek már egyetlen foga sincsen és rendelkezik a szükséges csontkínálattal, vagy az még pótolható, akkor nem kell végleg lemondani a rögzített hídpótlásról. Teljes fogatlanság esetén a fix hídpótlás készítéséhez hat- nyolc implantátum beültetésére van szükség. A szükséges gyógyulási idő után elkészítjük a hídpótlást, mely a saját fogakhoz hasonló komfortérzést biztosít.

(ld. még „implantáció")

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit