Titán

A titán szinte teljesen szövetközömbös, sőt galvanikus szempontból is semleges. Nagyon ritka a titánnal szembeni allergia. Az általános sebészetben is évtizedek óta használt anyag. A általunk használt implantátumok anyaga  színtiszta, ötvözetlen titán, s mint ilyen, egyedülálló, hiszen egyetlen más fém sincs, mely ötvözetlen formájában használható fogpótlások készítésére. A titán implantátumok  felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így elvileg nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem Fejrészként választható hozzá titán, vagy a magasabb esztétikai követelmények kielégítésére zirconium.

Mindazonáltal, tekintve, hogy az implantátumok hosszú időre vannak tervezve, mely során a csontban rögzülve kell funkcionálniuk, s műtétet igényel mind behelyezésük, mind – ne adj Isten – eltávolításuk, s nem kis anyagi ráfordítást igényel viselőjüktől, az ARS DENTAL javasolja, hogy műtét előtt egy 

 

allergiavizsgálatot kérjen bőrgyógyászától. Sajnos ugyanis az utóbbi években a szakirodalomban jelentek meg közlemények, melyek szerint kérdésessé vált atitán szervezetben mutatott biológiai stabilitása.  Az implantációra jelentkező betegek 0,2-1% -ban előfordulhat titán allergia, javarészt azokat a pácienseket érinti, akiknél más fémallergia is felmerül. Ilyen esetben megoldást a zirconium implantátumok nyújthatnak.

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit