Toxikus fogak

Egy fog akkor válik góccá, az egész szervezetre „mérgezővé”, ha a fog idegei elhalnak. Ezt a fogak olyan mértékű szuvasodása, vagy traumája okozhatja, mely által befertőződnek a fog belsejében lévő ér-ideg képletek (= pulpa). Ezért a megelőzést tartjuk a legfontosabb szempontnak, mellyel elkerülhetővé válhatnak ezek a degeneratív elváltozások. A pulpa, majd a gyökércsúcs körüli csont a fertőzés és a gyulladások miatt elhal, felszívódik és toxikus anyagok, baktériumok kerülnek a véráramba, mely közvetítésével  a szervezetbe bárhova eljuthatnak és másodlagos gyulladásokat okozhatnak azokban a szervekben, ahol „megtapadnak”.( Gyakran már csak a másodlagos betegség okainak felkutatása során kerülnek felfedezésre a gócok, melyek sokszor észrevétlenül, panaszmentesen lapulnak meg, s elmarad az orvoshoz irányító jelzés .)

Elhalása után a fog „idegen testté” vélik a szervezet számára, trigger reakciókat váltva ki az immunrendszerből. Ha a fogat nem kezeljük idejében, olyan szinten „átitatódhat”, toxikussá válhat, hogy később már nem is tudjuk kezelni és ki kell húzni. A gyökérkezelés lényegében  a fog konzerválása, mely azt célozza, hogy a száj strukturális egységét ne kelljen megbontani a húzás minden káros következményét felvállalva, pl. féloldalas rágás és következményei, kóros fogelmozdulások, maradékfogak túlterhelése, ízületi panaszok, az állcsont sorvadása szomszédos fogak lecsiszolása hidak hordozásához,  fogbeültetés, stb.

 

 Melyek azok a tünetek, betegségek, melyek hátterében GÓC állhat?

 • Ízületi megbetegedések
 • Fejfájás
 • Foltos hajhullás
 • Különböző bőrbetegségek
 • Ismeretlen okból hosszú ideig fennálló hőemelkedés
 • Szívbelhártyagyulladás és egyéb vese-, szív- és érrendszeri megbetegedések
 • Sok allergiás megbetegedés hátterében állhat
 • Kötőhártyagyulladás

 

Mit tesz az ARS DENTAL, hogy az elhalt fogaknak ne legyen toxikus hatása?

 • Legfontosabbnak a megelőzést tartjuk, a gyakori, (minimum évenkénti) rendszeres ellenőrzést, konzultációt – melyet rendelőnkben megfelelő, modern technikai háttér és szakmai felkészültség alapoz meg.
  • Igyekszünk az Ön együttműködésével a lehető legjobb kondícióban tartani az Ön száját és fogait.
  • A gyökérkezeléseknek két nagy formája van: A hagyományos kézi "tekergetős" és a gépi.A gépi kezelés nagy előnye a hagyományos technikával szemben, hogy kevesebb időt igényel egy gyökércsatorna teljes biokemomechanikai megmunkálása, így a páciensnek is kevesebb ideig kell nyitva tartani a száját, másrészt könnyebb hozzáférést biztosít a hátsó fogak kezeléséhez.
  • A mi gépi rendszerünk még annyiban tér el más rendszerektől, hogy ebben van egy beépített elektromos hosszmeghatározó is. A gyökérkezelés folyamán a legfontosabb, hogy a gyökércsatorna teljes hossza, a bemeneti nyílástól egészen a gyökércsúcsig, alapos biokemomechanika megmunkáláson essen át, ezáltal biztosítva a csíramentességet. Ebben nyújt segítséget a beépített hosszmeghatározó. A kezelés folyamán az elektromos potenciálváltozás alapján érzékeli, hogy a gyökérkezelő tű mikor ér a gyökércsúcs közelébe. Ezt hanggal is jelzi és a csúcs elérésekor automatikusan visszafelé kezd el forogni. A gyökércsúcson azért nem szabad túl menni, mert ezáltal olyan fertőzött forgácsokat juttatunk a gyökércsúcs körüli térbe, amelyek miatt akár a kezelés sikertelenné is válhat majd a fog eltávolításra kerül. Régebben olyan rendszerek voltak, amivel egyszer a csatorna méretét meghatároztuk és utána a mechanikai megmunkálás során már csak a korábban meghatározott hosszban bízhattunk, kezelés közben nem kaptunk visszajelzést arról hogy pontosan hol is tartunk.
  • Olyan tömőanyagokat és fertőtlenítőszereket használunk, melyek nincsenek káros hatással a szervezetre.
  • A lehető legtökéletesebb és legbiztonságosabb gyökércsatorna megmunkálás érdekében korszerű gépi gyökérkezelő eszközt és titán tartalmú rugalmas tűket használunk. ( Ez utóbbi csökkenti a gyökérkezelés egyik lehetséges szövődményének, a tűtörésnek a lehetőségét. )
  • A közhiedelemmel ellentétben egy elhalt fog gyökérkezelése nem fájdalmas, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ha valamilyen okból még élő, vagy akut gyulladt fogat kell kezelnünk, akkor se élje meg a beavatkozást nagyon kellemetlennek.
  • A gyökérkezelésnél a legmodernebb „ laterálkondenzációs multipoint” technikát  alkalmazzuk, melynek lényege a hagyományos módszerrel szemben, hogy egy „tömőanyag-csúcs” helyett annyit használunk fel a gyökértöméshez, amennyit csak bele tudunk tömöríteni, hogy ne maradjanak hézagok a tömésben, melyben baktériumok raktározódhatnak. Ez a technika arra is kiváló, hogy a kálcium tartalmú, folyékony pasztát,- mely a tömés másik komponense,-a gyökér oldalcsatornáiba préseljük, csökkentve ezáltal a gyökérkezelések hosszútávú sikerességének  egyik rizikótényezőjét.( A foggyökerek  ált.1-3 főgyökere mellett számos mikroszkópikus oldalcsatornával rendelkezhet, melyet maradéktalanul megmunkálni nem tudunk Ha ezekből sok „üresen” marad, baktériumok maradhatnak benne vissza, mely krónikus gyulladás forrása lehet.)
  • Ezen krónikus gyulladások kiküszöbölésére az ARS Dental új kezelési technikával áll páciensei rendelkezésére. Lézer asszisztált gyökérkezeléseink jelenleg a legbiztosabb eljárást képviselik, több előnye mellett azáltal, hogy elpusztítja azokat a kórokozókat is, melyeket a dióda lézer használata előtt semmilyen fertőtlenítő szerrel, vagy antibiotikummal nem tudtunk eliminálni » Dióda lézer

 

Régi, rossz gyökértömés a bal oldalon és javított újrakészített változata 3D CT-n a jobb oldalon.

 

Minden esetben javasoljuk, hogy a gyökérkezelés elkészítése után egy évvel készíttessen kontroll röntgent (digitális röntgen segítségével), mert még a leggondosabb eljárás mellett, akár tünetmentesen is előfordulhat, hogy a szervezet valamilyen okból nem tudja tolerálni a gyökérkezelt fogat. Ebben az esetben, ha ennek a lehetősége adott, műtétet (rezekciót ) javaslunk,vagy amennyiben ez nem jöhet szóba, sajnos ki kell húznunk a fogat, mert az általános egészség ilyen esetben fontosabb, mint a fog. Az ok feltárásában segítségünkre lehet a 3D CT mellyel pl. az estleges anatómiai anomáliákat is felfedezhetjük.

 • A gyökérkezelt fogak optimális esetben akár egy életre szólhatnak, de tudnunk kell, hogy idővel kiszáradnak, mint egy odvas fa, törékennyé válnak. Töredezésük megakadályozására, s egyben élettartamuk meghosszabbítása érdekében bizonyos esetekben koronával látjuk el ezeket a fogakat, és/vagy amennyiben szükséges, csappal erősítjük meg.
 • A gyökérkezelt fogak idővel elszürkülhetnek, ez esztétikai probléma, lehet rajta segíteni fehérítéssel, vagy koronával » Fémmentes kerámiapótlások

 

 

 

                                                                                              

 

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit