Toxikus fogak

Egy fog akkor válik góccá, az egész szervezetre „mérgezővé”, ha a fog idegei elhalnak. Ezt a fogak olyan mértékű szuvasodása, vagy traumája okozhatja, mely által befertőződnek a fog belsejében lévő ér-ideg képletek (= pulpa). Ezért a megelőzést tartjuk a legfontosabb szempontnak, mellyel elkerülhetővé válhatnak ezek a degeneratív elváltozások. A pulpa, majd a gyökércsúcs körüli csont a fertőzés és a gyulladások miatt elhal, felszívódik és toxikus anyagok, baktériumok kerülnek a véráramba, mely közvetítésével  a szervezetbe bárhova eljuthatnak és másodlagos gyulladásokat okozhatnak azokban a szervekben, ahol „megtapadnak”.( Gyakran már csak a másodlagos betegség okainak felkutatása során kerülnek felfedezésre a gócok, melyek sokszor észrevétlenül, panaszmentesen lapulnak meg, s elmarad az orvoshoz irányító jelzés .)

Elhalása után a fog „idegen testté” vélik a szervezet számára, trigger reakciókat váltva ki az immunrendszerből. Ha a fogat nem kezeljük idejében, olyan szinten „átitatódhat”, toxikussá válhat, hogy később már nem is tudjuk kezelni és ki kell húzni. A gyökérkezelés lényegében  a fog konzerválása, mely azt célozza, hogy a száj strukturális egységét ne kelljen megbontani a húzás minden káros következményét felvállalva, pl. féloldalas rágás és következményei, kóros fogelmozdulások, maradékfogak túlterhelése, ízületi panaszok, az állcsont sorvadása szomszédos fogak lecsiszolása hidak hordozásához,  fogbeültetés, stb.

 

 Melyek azok a tünetek, betegségek, melyek hátterében GÓC állhat?

 • Ízületi megbetegedések
 • Fejfájás
 • Foltos hajhullás
 • Különböző bőrbetegségek
 • Ismeretlen okból hosszú ideig fennálló hőemelkedés
 • Szívbelhártyagyulladás és egyéb vese-, szív- és érrendszeri megbetegedések
 • Sok allergiás megbetegedés hátterében állhat
 • Kötőhártyagyulladás

 

Mit tesz az ARS DENTAL, hogy az elhalt fogaknak ne legyen toxikus hatása?

 • Legfontosabbnak a megelőzést tartjuk, a gyakori, (minimum évenkénti) rendszeres ellenőrzést, konzultációt – melyet rendelőnkben megfelelő, modern technikai háttér és szakmai felkészültség alapoz meg.
  • Igyekszünk az Ön együttműködésével a lehető legjobb kondícióban tartani az Ön száját és fogait.
  • A gyökérkezeléseknek két nagy formája van: A hagyományos kézi "tekergetős" és a gépi.A gépi kezelés nagy előnye a hagyományos technikával szemben, hogy kevesebb időt igényel egy gyökércsatorna teljes biokemomechanikai megmunkálása, így a páciensnek is kevesebb ideig kell nyitva tartani a száját, másrészt könnyebb hozzáférést biztosít a hátsó fogak kezeléséhez.
  • A mi gépi rendszerünk még annyiban tér el más rendszerektől, hogy ebben van egy beépített elektromos hosszmeghatározó is. A gyökérkezelés folyamán a legfontosabb, hogy a gyökércsatorna teljes hossza, a bemeneti nyílástól egészen a gyökércsúcsig, alapos biokemomechanika megmunkáláson essen át, ezáltal biztosítva a csíramentességet. Ebben nyújt segítséget a beépített hosszmeghatározó. A kezelés folyamán az elektromos potenciálváltozás alapján érzékeli, hogy a gyökérkezelő tű mikor ér a gyökércsúcs közelébe. Ezt hanggal is jelzi és a csúcs elérésekor automatikusan visszafelé kezd el forogni. A gyökércsúcson azért nem szabad túl menni, mert ezáltal olyan fertőzött forgácsokat juttatunk a gyökércsúcs körüli térbe, amelyek miatt akár a kezelés sikertelenné is válhat majd a fog eltávolításra kerül. Régebben olyan rendszerek voltak, amivel egyszer a csatorna méretét meghatároztuk és utána a mechanikai megmunkálás során már csak a korábban meghatározott hosszban bízhattunk, kezelés közben nem kaptunk visszajelzést arról hogy pontosan hol is tartunk.
  • Olyan tömőanyagokat és fertőtlenítőszereket használunk, melyek nincsenek káros hatással a szervezetre.
  • A lehető legtökéletesebb és legbiztonságosabb gyökércsatorna megmunkálás érdekében korszerű gépi gyökérkezelő eszközt és titán tartalmú rugalmas tűket használunk. ( Ez utóbbi csökkenti a gyökérkezelés egyik lehetséges szövődményének, a tűtörésnek a lehetőségét. )
  • A közhiedelemmel ellentétben egy elhalt fog gyökérkezelése nem fájdalmas, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ha valamilyen okból még élő, vagy akut gyulladt fogat kell kezelnünk, akkor se élje meg a beavatkozást nagyon kellemetlennek.
  • A gyökérkezelésnél a legmodernebb „ laterálkondenzációs multipoint” technikát  alkalmazzuk, melynek lényege a hagyományos módszerrel szemben, hogy egy „tömőanyag-csúcs” helyett annyit használunk fel a gyökértöméshez, amennyit csak bele tudunk tömöríteni, hogy ne maradjanak hézagok a tömésben, melyben baktériumok raktározódhatnak. Ez a technika arra is kiváló, hogy a kálcium tartalmú, folyékony pasztát,- mely a tömés másik komponense,-a gyökér oldalcsatornáiba préseljük, csökkentve ezáltal a gyökérkezelések hosszútávú sikerességének  egyik rizikótényezőjét.( A foggyökerek  ált.1-3 főgyökere mellett számos mikroszkópikus oldalcsatornával rendelkezhet, melyet maradéktalanul megmunkálni nem tudunk Ha ezekből sok „üresen” marad, baktériumok maradhatnak benne vissza, mely krónikus gyulladás forrása lehet.)
  • Ezen krónikus gyulladások kiküszöbölésére az ARS Dental új kezelési technikával áll páciensei rendelkezésére. Lézer asszisztált gyökérkezeléseink jelenleg a legbiztosabb eljárást képviselik, több előnye mellett azáltal, hogy elpusztítja azokat a kórokozókat is, melyeket a dióda lézer használata előtt semmilyen fertőtlenítő szerrel, vagy antibiotikummal nem tudtunk eliminálni » Dióda lézer

 

Régi, rossz gyökértömés a bal oldalon és javított újrakészített változata 3D CT-n a jobb oldalon.

 

Minden esetben javasoljuk, hogy a gyökérkezelés elkészítése után egy évvel készíttessen kontroll röntgent (digitális röntgen segítségével), mert még a leggondosabb eljárás mellett, akár tünetmentesen is előfordulhat, hogy a szervezet valamilyen okból nem tudja tolerálni a gyökérkezelt fogat. Ebben az esetben, ha ennek a lehetősége adott, műtétet (rezekciót ) javaslunk,vagy amennyiben ez nem jöhet szóba, sajnos ki kell húznunk a fogat, mert az általános egészség ilyen esetben fontosabb, mint a fog. Az ok feltárásában segítségünkre lehet a 3D CT mellyel pl. az estleges anatómiai anomáliákat is felfedezhetjük.

 • A gyökérkezelt fogak optimális esetben akár egy életre szólhatnak, de tudnunk kell, hogy idővel kiszáradnak, mint egy odvas fa, törékennyé válnak. Töredezésük megakadályozására, s egyben élettartamuk meghosszabbítása érdekében bizonyos esetekben koronával látjuk el ezeket a fogakat, és/vagy amennyiben szükséges, csappal erősítjük meg.
 • A gyökérkezelt fogak idővel elszürkülhetnek, ez esztétikai probléma, lehet rajta segíteni fehérítéssel, vagy koronával » Fémmentes kerámiapótlások

 

 

 

                                                                                              

 

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
ÉVES BESZÁMOLÓ
                         Kedves Páciensünk!   Ismét egy dolgos, de sikeres éven vagyunk túl. Szeretnénk röviden megosztani Önnel, milyen változtatások történtek cégünknél, hisz mindez az...
BővebbenAZ ARS DENTAL ÚJABB FEJLESZTÉSE az Ön biztonsága és kényelme érdekében
    Szeretné ön, hogy fogbeültetése úgy valósuljon meg, hogy azt a jelenlegi legkorszerűbb diagnózis előzze meg? minimális legyen a kockázat? kiszámítható legyen a...
Bővebben
Széchenyi Terv
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit