Új koronákkal, híddal kapcsolatos tudnivalók

Új koronákkal, híddal kapcsolatos tudnivalók

 

A koronák olyan fix fogművek, melyek a fogak lecsiszolása után ragasztással kerülnek rögzítésre a lecsiszolt csonkra. A hidak ehhez képest annyival többek, hogy a hiányzó fogakat hídtagokkal, műfogakkal pótoljuk, s az ezekre jutó terhelést is végső soron a lecsiszolt fogaknak kell viselniük.

 A hiányzó fogak pótlása fontos:

 •  esztétikai szempontból,
 •  a rágóképesség megtartása céljából,
 •  a szomszédos és szemben lévő fogak elmozdulásának megakadályozása miatt,
 •  állkapocs-ízületi elváltozások megelőzése érdekében,
 •  és mindezek szövődményei elkerülése okán, stb.

 

KÉSZÍTÉSÜK MENETE AZ ARS DENTÁLNÁL:

 

1)      Megbeszélés: tájékoztatás, időpont egyeztetés. Ha szükséges, a vizsgálatot kiegészítve röntgenfelvételt készítünk a csont állapotának, régi gyökérkezelések, maradék fogak állapotának, ellenőrzése miatt. Szükség esetén időpontot egyeztetünk fogkőleszedésre, dentálhigiénés kezelésekre, foghúzásra, stb. melyeknek meg kell előzniük a csiszolást.

2)      Előkészítés:

 • régi tömések cseréje, (régi, bizonytalan tömést, vagy amalgámot soha nem hagyunk a híd alatt.)
 • csiszolás
 • ha szükséges, gyökérkezelés (helyzettől függően azonos, vagy külön ülésben),
 • ha szükséges, a nagyon lepusztult gyökérkezelt fogakat csappal látjuk el,
 • lenyomatok,
 • majd lecsiszolt fogaira ideiglenes pótlást teszünk a csonkok védelmében, illetve, hogy mindennapjaiban, munkájában a fogászati kezelés esztétikailag ne korlátozza.

3)       Átadása a kész fogműnek: Egy hét múlva felpróbáljuk, ellenőrizzük az illeszkedéseket, a harapást, az esztétikát (formát, színt, stb.) Elvégezzük a szükséges korrekciókat, vagy amennyiben nagyobb korrekcióra lenne szükség, a fogtechnikus bevonásával javítunk a hídon. Ekkor lehet (ill. kell) szólni, ha esztétikailag valami nem megfelelő, mert ragasztás előtt van lehetőség a nagyobb változtatásokra is. Ragasztás után még igazíthatunk a fogak rágófelszínén, illeszkedésein.

 

AZ ARS DENTÁL ÁLTAL HASZNÁLT ANYAGOK:

 

1)       Klasszikus fém-kerámia koronák (fémvázra égetjük rá a porcelánt): A fémvázhoz mi az esetleges allergiák mérséklése érdekében nikkel-mentes fémet használunk, mert a leggyakrabban allergiát kiváltó fogászati ötvözetekben használt fém a nikkel. (Ha nem tud bizsut, vagy órát viselni, esetleg „kicsapja” a bőrét az öv csatja, kérem jelezze, mert ezek még allergia teszt hiányában is valószínűsítik a nikkel-, vagy más fémallergia meglétét.) Allergia esetén is nagy valószínűséggel használható fémek az arany és a titán.

2)       A legmodernebb zircon vázas hidak: Bármilyen allergia esetén is alkalmazható, esztétikája a legmagasabb igényeket is kielégíti, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, az íny és fogágy jól tolerálja, jelenleg a világon a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fogászati híd és korona anyag. Az egyetlen fémmentes híd alternatíva, mely alkalmas arra is, hogy hosszabb foghiányokat is átíveljen. (ld. még: zircon)

 

A HÍD KÉSZÍTÉS ESETLEGES SZÖVŐDMÉNYEI:

 • A csiszolt fogak elhalhatnak az őket ért fizikai és kémiai hatások miatt. Ilyen esetben mód van a fog hídon keresztül történő gyökérkezelésére. Erre nagyobb az esély, ha fogait tömni kellett, vagy a fogak tengelyeit nagyobb mértékben volt szükséges korrigálni, vagy bármilyen egyéb okból nagyobb foganyag vesztésre kényszerültünk.
 • A koronák széle irritáló hatással lehet a fogágyra, a híd alatti tagok tisztítása külön odafigyelést igényel, melyről dentálhigiénikusaink bővebb információval látják el Önöket.
 • A korai érintkezésekre oda kell figyelni és korrigálni, ( a porcelán nem „kopik be”), mert elhúzódó fájdalomérzetet, ízületi- és fogágy-panaszokat, a porcelán repedését, törését, stb. okozhatnak. Ha a ragasztáskor nem érzi ezeket a problémákat, de az idegenérzet megszűnése után, 2-3 hét, vagy hónap múlva a pótlás hamarabb ér össze bizonyos pontokon, csikorog, stb. keressen bennünket korrigálás céljából bátran!
 • A híd ragasztása után átmeneti érzékenység léphet fel, mely lehet két nap, de érzékeny páciens esetén akár több hónap is. A hideg-meleg érzékenység múlik el hamarabb, ahogy a fogak kezdik regenerálni magukat és „zárni a kis sérült mikroszkópikus idegcsatornákat”. Később múlik a ráharapás következtében létrejövő, húzó, feszítő érzékenység. (Úgy kell elképzelni a hídragasztást, mintha a sebre rátennénk a sebtapaszt, de a gyógyulás ezzel természetesen nem következik be azonnal.) Szoktuk javasolni a rágózást, mert a sok apró, kis ráharapás gyógyulásra ösztönzi a fogat anélkül, hogy a komolyabb terhelés panaszokat okozna.
 • Allergiás kórképek megjelenése
 •  A híd alatt, ahol nincsenek fogak, rés van a híd és az íny között. Ez a „tisztító rés”, melynek megléte kötelező. Ha ez nagyon szűk, rossz leheletet és az íny gyulladását okozhatja. (Ld. „Mindennapos szájápolás”)
 • Ld. még tömés, gyökérkezelés szövődményei, fogágybetegség.
 • Átmeneti rágási, hangképzési zavarok.

(A szövődmények kiküszöbölése érdekében (ld. még: „Implantáció”,és „Fémmentes Kerámiapótlások (Zircon)”)

 

ÉLETTARTAM: A hidak átlagos élettartama: 8-10 év. Természetesen a fiatal korban, egészséges szervezetben készített hidak hosszabb ideig teljesítik maradéktalanul funkciójukat, mint idősebb korban, esetleg fogágybetegség mellett, vagy sorvasztó betegségek fennállásakor. Természetesen az egyik döntő szempont, hogy milyen foganyagot tudunk felhasználni rögzítés céljára. (Nyilván a gyökérkezelt, csapos, fogágybeteg, lepusztult, erősen hiányos fogazat kedvezőtlenül befolyásolja a kihordási időt.) Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a hidat „túlhordani” nem érdemes, mert az alatta levő fogak tönkremehetnek és újabb pótlás hordására alkalmatlanná válhatnak. A híd mindennapos, alapos és fél-, egyévenkénti professzionális tisztítása, ellenőrzése jelentősen hosszabbítja az élettartamát. Feszítő hatásnak kitenni a pótlást nem szabad, kerülendő pl. a csont, pisztácia- mogyoró törés, tepertőbőr, stb

.

GARANCIA: A fent említett „szabályok” betartása mellett 3 év. (Az esetleges szövődmények olyan kockázati tényezők, melyek nem tartoznak a garancia tárgykörébe.)

 

Bővebb információ érdekében tallózzon honlapunkon (www.arsdental.hu), vagy érdeklődjön munkatársainknál.

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit