Zirconium-oxid

Az ARS DENTAL a legmodernebb anyagokat kínálja önnek 

A zirconium-oxid egy fémmentes biokerámia, melynek sok előnyös tulajdonsága mellett az egyik legfontosabb, hogy nem okoz allergiát, így nemcsak a hidaknak, hanem pl. a fogbeültetéseknek is kiváló anyaga. Minthogy szöveti reakciókat nem vált ki, a lágyszövetek is nagyon jól tolerálják, az íny egészséges marad a koronák és hidak mellett még problémásabb esetekben is.

Bár a zirconium lényegében egy kerámiafajtának fogható fel, ( fullkerámia, v. teljes kerámia héj és borítókorona ) annál sokkal erősebb és kevésbé törékeny. Míg a hagyományos kerámia hajlítószilárdsága 120-190 Mpa, addig a zirconiumé több, mint 1200 Mpa, ezáltal extrém ellenálló felszínt kapunk. A fogzománc hajlítószilárdsága kb. 200 Mpa körül mozog. Ennek az új, de már10 éve klinikailag tesztelt anyagnak köszönhetően egy igen stabil és eszétikailag kifogástalan pótlást készíthetünk Önnek.

 A tradícionális fém-kerámia pótlás néhány hátránya a zirconnal szemben:

  • Napjainkban sajnos egyre inkább növekszik a fogászati fémekkel szembeni allergiás esetek száma is. ( Ezek egy részét az ARS DENTAL azzal küszöböli ki, hogy már évek óta nikkel-mentes fémet használunk  a fém-kerámia pótlásokhoz, mivel a leggyakoribb allergén a fogászati fémötvözetekben található nikkel.)
  • A zircon pótlásokhoz képest esztétikai szempontból is alulmarad a hagyományos fém-kerámiával szemben: ez utóbbi ugyanis épp a merevítő fémváz miatt nem látszik át, ezért természetesen transzparenciája ( áttetszősége ) meg sem közelíti a természetes fogakét.

Épp az említett problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a zirconium-dioxid vázat a fémötvözetek helyett, olyan vázra volt ugyanis szükség mely éppoly erős, mint a fém, viszont annak minden kedvezőtlen tulajdonsága nélkül. A zirconium egy esztétikus, szövetbarát megoldás, melyet az általános orvoslás már  viszonylag régen az emberi szervezet által jól tolerálhatónak ismert meg. A  fogorvosláson belül a zirconium-dioxid vázú koronák  a modern esztétikus fogászat egyik legújabb fejlesztése.

A zirconium koronák, hidak, implantátumok előnyei:

  • A zirconium-dioxid váz erős, sőt erősebb, mint a hagyományos fémváz, ezért nagyon stabil tartást biztosít.
  • Nem tartalmaz fémet,( így nemesfémet sem, ) már maga a váz is fogszínű.
  • A vázat borító kerámiával együtt tökéletes esztétikai hatást biztosítanak.
  • Megfelelő technikával azonban az is elérhető, hogy ne engedje át annyira a fényt, ezáltal gyökérkezelt, elszürkült fogak beborítására is  tökéletesen alkalmas.
  • Ez az egyetlen fémmentes korona, mely nemcsak szóló koronák hanem akár több foghiányt áthidaló rögzített fogművek ( hidak ) készítésére is alkalmas.
  • A zirconium-dioxid vázak nem hagyományos eljárással készülnek, hanem un. CAD/CAM  computer technikával, mely egy igen precíz, pontos , finom munkát eredményez.
  • Ennek eredménye az is, hogy a megfelelő technikát alkalmazva egy finom záródási vonalat eredményez a fog nyaka körül, mely a mechanikai irritációt is minimálisra csökkenti, s ezáltal kíméli az ínyt.
  • Sajnos különböző extrém erős fizikai behatásokra pl. fogcsikorgatás, fogszorítás stb. porcelánlepattanás következhet be akár a fémvázas, akár a zirkonvázas pótlások esetében is. Ennek kivédésére használjuk a Prettau Zirkonból készült koronákat, hidakat. Itt ugyanis nem kell kerámialeplezést használni, a teljes pótlás színezett zirkonból készül, így természetesen ki van zárva a porcelán lepattanásának veszélye. Speciális anyagösszetételének köszönhetően elsősorban rendkívüli sűrűség és sima felszín jellemzi, ezért semmilyen kopási jelenséget nem idéz elő sem természetes fogon, sem más pótláson. A Prettau Zirkon egyedülálló  tulajdonságainak : áttetszőség, színezhetőség stb. köszönhetően  pl. kivehető fogpótlásoknál  a műíny olyan életszerűen készíthető el, amelyről korábban páciens, fogorvos és fogtechnikus is legfeljebb csak álmodhatott.
Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit