3D CT

Tudjunk meg többet a 3D CT (CBCT)-ről!

(3D CT = CBCT » Cone Beam Computerized Tomography)

E tudományos elnevezés mögött egy modern diagnosztikai eljárás rejlik, mely lehetőséget nyújt arra, hogy háromdimenziós bepillantást nyerjünk a fej-nyak tájék különböző területeibe .Ez nagy mértékben megkönnyíti a diagnózist és a kezelési terv felállítását.

 

                            

Az ARS DENTAL Fogászat arra törekszik, hogy Ön a legkisebb sugárterhelést kapja amellett, hogy a lehető legrészletesebb betekintést nyerhessünk csontjai, fogai mélyébe azokban az estekben, amikor a problémák feltárására nem elegendő egy hagyományos, vagy OPT röntgen. A CBCT sugárterhelése kb. 1%-a a hagyományos CT-nek. (Összehasonlításképpen a CBCT sugárterhelésének mértéke 36 microsieverts, a hagyományos CT-é 180-2100 microsieverts, a 2D-s panoráma röntgené pedig 4.7-150 microsieverts.)

A 2D panoráma röntgenek ugyan már régebb óta nagy szolgálatot tesznek az egyszerű, rutin eljárásoknál, bonyolultabb esetekben korábban csak a hagyományos CT-hez fordulhattunk, ez azonban a nagy sugárterhelés miatt csak nagyon indokolt esetben volt megengedett. A CBCT készüléket kifejezetten fogászati és szájsebészeti célú felhasználásra tervezték, de hasznos segítség lehet a fül-orr-gégészetben és határterületi problémák diagnosztizálásában is.

Fontos, hogy a felvételek számítógépes kiértékelését az a szakorvos végezheti, aki a kezeléseket végzi és a körülményeket ismeri, így pontosan azokhoz az információkhoz juthat, amire kíváncsi. Saját maga mérhet szögeket, távolságokat, vastagságokat. Ezen méréseket bármikor megismételheti, vagy a paramétereket változtathatja, stb.

 

3D CT és a gyökérkezelés

A hagyományosan alkalmazott röntgen felvételeken sajnos nem mindig látszanak a szövetek takarása miatt az egyes anatómiai anomáliák, hibák, törések, stb., melyek pl. a gyökérkezelések olykor érthetetlen eredménytelenségét okozzák. Ezek - megfelelő vizsgáló eljárás hiányában - gyakran hosszadalmas krónikus gyulladások, gócok, arcüreggyulladások fennállásához vezethetnek. A CBCT-vel akár mm-ről mm-re végigszeletelhetjük a fogat és annak környezetét, megítélhetővé válik ezáltal a fog menthetősége, vagy kezelési mikéntje.

 

 

3D CT és a fogbeültetés

Bár az egyszerűbb esetekben elegendő a hagyományosan alkalmazott panoráma röntgen használata, a komplikáltabb műtéteknél igénybe vesszük a 3D CT felvételt, mely hihetetlen részletgazdagságú és pontos képet szolgáltat .Azon milliméteres pontossággal meg lehet mérni a rendelkezésre álló csont szélességét, vastagságát, a veszélyes képletek pontos helyzetét. Segítségével a fogbeültetés virtuálisan "elvégezhető", így előre kiválasztható az ideális méretű implantátum, megtervezhető annak helyzete, arcüregtől, idegektől való távolsága. S még mielőtt szikét ragadnánk, felkészülhetünk az esetleges komplikációkra a csontpótlás szükségességére, mértékére és következtethetünk a befogadó csont keménységére. Bizonyos esetekben -számítógépes tervezés és műtéti sablon készítésével - radikálisan minimalizálni lehet a műtéti beavatkozás mértékét, akár még az íny feltárása nélkül, szike és sebgyógyulás nélkül is kivitelezhetővé válik.

 

3D CT és a fogágybetegség

A többirányú felvételeknek köszönhetően lehetővé válik a tasakdimenziók pontos feltérképezése, mindemellett a fogágy állapotának pontos felmérése, mely kiemelkedően fontos lehet a kérdéses fogak megtartásának eldöntésében, a kezelési terv felállításában, a fogpótlások megtervezésében. Alkalmanként a kialakulás okaira is fény derülhet.

 

3D CT és a szájsebészet

Ez a kiemelkedő jelentőségű képalkotó eljárás segítségünkre lehet még többek között :

  • Beékelődött fogak, bölcsességfogak helyzetének pontos megállapításában
  • Traumák feltérképezésében
  • Ciszták, gyulladásos állapotok felkutatásában
  • Egyéb kóros elváltozások felismerésében
  • Állkapocs-ízületi elváltozások diagnosztikájában is.

 

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit