Akrilát

Nemcsak a fémek allergiát kiváltó hatásával kell azonban számolnunk, ahogy korábban a fogszínű töméseknél már említettük. Ismeretes, hogy a hagyományos akrilátok egyes komponensei, például a monomer, vagy maga az akrilát sok esetben allergiás tüneteket, kellemetlen érzést okoz.   Bár hozzá kell tennem, hogy a kivehető fogsorok által okozott vérbő, vagy fekélyes elváltozások hátterében pl. mechanikai ártalom is állhat, nem feltétlenül kell allergiát gyanítanunk. Problémás estekben azonban ez ügyben is rendelkezésünkre áll a fogászati allergia teszt lehetősége.

Akrilátok használatosak a teljes és részleges kivehető pótlásokhoz, a hagyományos műanyag előrészes hidak, koronák leplezéséhez.

Amennyiben igazolódik az akriláttal szembeni allergia, alternatív lehetőségként szóba jöhetnek a termoplasztikus anyagok, melyek nem tartalmaznak monomert és akrilátot sem, sokkal inkább szövetbarát anyagok. Ez az egyik oka annak, hogy a termoplasztikus protézisek a páciensek többségénél gyorsan és könnyen adaptálhatók. Illetve lehetőség van  az adott szituációt implantátumok (fogbeültetés) segítségével fix pótlássá alakítani, ilyen formán már nincs szükség akrilát használatára.

 

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit