Szájsebészeti tájékoztatók

A szájsebészeti beavatkozások egyik csoportja a kórházi háttérhez kötött, fekvőbeteg ellátással kombinált „nagy” műtétek, a másik az ambulánsan elvégezhető „ kis” műtétek. E fejezet keretein belül ez utóbbiakról szeretnék szólni a teljesség igénye nélkül.


Szájsebészet altatásban?
Az ambulánsan elvégezhető fogászati műtétek általában nem túl megterhelőek a páciens számára, bár természetesen, érthetően stresszhelyzetet jelentenek. Elvileg minden kissebészeti műtét elvégzését kérheti altatásban is, de véleményem szerint ezek nem indokolják azt, hogy esetleges altatási szövődmények kockázatának tegye ki magát. Megfelelő kommunikációval minimalizálni lehet a feszültséget, s pácienseink 99%-a azzal távozik tőlünk, hogy „Nem is volt olyan vészes! Ezért kár volt izgulni!”.  Ma ugyan már sokkal korszerűbb altatási eljárások, gyógyszerek állnak rendelkezésre, biztonságosabb az altatás, s ennek mindannyian nagyon örülhetünk, amikor TÉNYLEG szükség van altatásra, de azt gondolom, hogy nem szabad ágyúval lőni

verébre…Gyökérkezelés után gyökércsúcs rezekció?Ez a módszer elsősorban NEM a hiányosan, rosszul gyökérkezelt fogak szájban tartásának módszere. Mindig az a törekvésünk, hogy tökéletes gyökértömések készüljenek, vagy ha már elrontott gyökérkezelés a „hozott anyag”, első körben megpróbáljuk újrakészíteni. Célja a saját fog megtartása még azon az áron is, hogy „értékcsökkent” fog marad a szájában.
Olykor mégis szükséges:

 • Előfordul, hogy a legjobb gyökértömés után is panaszos marad a fog. ( Oka általában anatómiai ok: a csúcsi részen –és lehetőleg csak ott- rengeteg oldalcsatorna lehet, melyet sem tökéletesen kifertőtleníteni, sem tökéletesen zárni nem tudunk.)
 • Az elhalt gyökér kezelése után is olykor mintegy önálló életet élve fennmaradhat a korábban kialakult ciszta.
 • Betört gyökérkezelő műszervégeket is kell néha eltávolítani.
 • Lehet olyan görbület a gyökéren, ahová műszereinkkel nem tudunk bejutni, s ezáltal megfelelően ellátni.
 • Túltömött, vagy túlfolyt anyagok eltávolítása a csontból.

Csontrepesztés, a csontpótlás egy típusa…
A csontrepesztés egy elég ijesztőnek tűnő fogalom. Fogbeültetéskor használjuk, ez egyik módja annak, hogy a az implantátum számára elegendően vastag, stabil csontot kapjunk. Lényege, hogy az állcsont-gerincen hosszanti vágást ejtünk megfelelő mélységben, és a két kemény „csontlapot” óvatosan eltávolítjuk egymástól mindaddig, amíg az implantátum befogadására alkalmas nem lesz. A rést csontpótló anyaggal töltjük ki. Ez a módszer megfelelő stabilitást biztosít mind a műgyökér, mind a csontpótló anyag számára.
Az ARS DENTAL ezt a módszert egy ultrahangos sebészeti eszközzel végzi el, mert

 • Minimális a csontveszteség
 • Roncsolásmentes, precíz
 • Biztonságos: a lágyszöveteket nem vágja, csak a csontot, azt is nagyon kíméletesen
 • Gyorsabb csontgyógyulás
 • Ultrahangos, kis zajszintű, gyors működés
 • Csökkenti a vérzést, jó a műtéti terület láthatósága

 

Arcüreg emelés


Az arcüreg emelés a fogbeültetés egyik csont- ill.helyteremtő módszere a felső állcsontban. A fogak eltávolítása után az arcüreg gyakran kiterjed az állcsont nagy részét elfoglalva, miáltal a csont „üregessé” válik, teherhordó csont alig marad.
Ha csak kis mennyiségű csontot kell nyernünk, hogy egész felületén fedett legyen az implantátum, lehet „zárt arcüregemelést” csinálni, ami annyit jelent, hogy a műgyökér furatából - csontpótló anyagot alátöltve - emelünk 1-2mm-t az arcüreg nyálkahártyáján.
A „nyitott” arcüreg-műtét kissé bonyolultabb: egy oldalsó csontablakon át juttatunk be nagyobb mennyiségű csontpótló anyagot az arcüreg nyálkahártyája alá. A csontveszteség mértékétől függ, hogy a fogbeültetés ezzel a műtéttel egy időben elvégezhető, vagy a csont gyógyulása után van csak remény az implantációra, egy másik műtét alkalmával.
Az ARS DENTAL ezt a kényes műveletet egy ultrahangos sebészeti gép segítségével oldja meg. A műtét kritikus pontja, hogy az arcüreg nyálkahártyája ne sérüljön meg, ez ugyanis sikertelenséghez, a műtét elnapolásához vezethet. A speciális ultrahangos eszközzel a csontot úgy lehet feltárni, hogy közben a nyálkahártyát nem sérti meg, sőt a képződő buborékok kíméletesen emelik el a lágy hártyát a csontalaptól, minimalizálva ezzel a szakadás veszélyét.

Implantáció


Más néven műgyökér beültetés, melynek során az eltávolított fog(ak) helyére titán, esetleg zircon anyagú „csavar”, az implantátum kerül. Ez alkalmas koronák, hidak tartására, kivehető pótlások elhorgonyzására (rögzítésére). Elegendő csont esetén a műtét elvégezhető feltárás nélkül, az ínyen keresztül, illetve sok esetben a fog eltávolításával egy időben is. Ha kevesebb csont áll rendelkezésre, szükség lehet rá, hogy a szem ellenőrzése mellett végezhessük el a műtétet: ilyenkor fel kell tárni a befogadó csontot, s megfelelő előkészítő lépések után az implantátumot becsavarjuk a csontba, ahol az néhány hét/hónap alatt teljesen rögzül, csontosodik. Általában a fogmű felhelyezésével nem kell a teljes gyógyulást megvárni, mert a megfelelő terhelés is segíti a csont átépülését a tökéletes rögzítés érdekében.


Csontpótlás


Csontpótlásra akkor van szükség, ha implantátumot szeretnénk beültetni, de nem elegendő a csont a műgyökér befogadására.
Több módszer áll rendelkezésünkre:

 • Szintetikus, vagy valódi csontőrleményt rögzítünk egy membrán segítségével, vagy az arcüreg nyálkahártyája alá, mely saját csonttá épül át
 • Saját csont őrleményét is használhatjuk a fentihez hasonló módon
 • Szájüregen belül az állcsont valamelyik részéről áthelyezünk egy darabot a hiányos részre
 • csontrepesztés
 • arcüregemelés
 • A test valamely szájüregen kívüli pontjából ( pl. csípőcsont) ültetnek át csontdarabot (altatás, így kórházi bentfekvést igényel)


 

Fogeltávolítás sebészeti módszerrel


Előfordul, hogy a fog koronai része annyira tönkremegy, hogy nem lehet fogóval stabilan megfogni és eltávolítani, ilyenkor szükségessé válhat, hogy oldalról a nyálkahártya felfejtése után elfaragjuk a csont egy részét a gyökér mellől, (feltárás) addig, amíg alá nem lehet feszíteni, vagy meg nem lehet fogni. A sebet varratokkal kell ellátni, melyet egy hét múlva lehet eltávolítani. Ez így elég rosszul hangzik, de szerencsésebb megoldás lehet, mint egy erőszakolt foghúzás, melynek során nagyobb csontveszteség és nyálkahártya sérülés jöhet létre.
Alternatív technológia lehet a fogak ultrahangos sebészeti készülékkel történő meglazítása, mellyel elkerülhető a feltárás.

Disszekálás
 

Gyökérkezelt alsó nagyőrlő fogak megőrzését célzó módszer, melynek során a fog felét (fél koronáját és egyik gyökerét) eltávolítjuk, a másik felét híd pilléreként felhasználhatjuk. Akkor jöhet szóba a módszer, ha az első gyökerek görbesége, tűtörés, vagy egyéb okok miatt nem gyökérkezelhetőek korrektül, viszont a hátsó igen.
 

Ínykorrekció, koronahosszabbítás


Esztétikai okokból, aszimmetrikus ínylefutáskor lehet szükség az íny újraformázására. Ezt diódalézerrel végezzük: a megengedett határig „elégetünk” egy keveset a szabad ínyből, hogy tetszetős, egyforma méretű koronák kerülhessenek mindkét oldalra.
Frenulektómia, nyelvfék elvágása
Gyermekek beszédhibáját okozhatja a „lenőtt nyelv”, amikor a nyelvet a szájfenékkel összekötő „nyelvfék” (egy nyálkahártyaredő) a kelleténél erősebb, s ez korlátozza a nyelv szabad mozgását. Ezt a redőt, ha diódalézerrel vágjuk át, gyorsabb a gyógyulás, nincs vérzés, nincs varrat sem.
A felső és alsó ajkaknál is előfordulhatnak ilyen megerősödött redők, melyek a fogak eltávolodását, az íny lehúzódását okozhatják. Ezek átvágása is elvégezhető diódalézerrel.

 

Áthajlás mélyítése

Általában implantáláskor válhat szükségessé az állcsont és a pofa nyálkahártya közötti terület mélyítése, melynek az a célja, hogy a mozgó, laza nyálkahártya a műgyökér mellett feszessé váljon, ne sorvadjon le az íny mellette.

Vissza a fogászati lexikon szócikkeihez
Kérjen időpontot most!
 
adószám

Telefon/Fax: (62) 248-391

huendefrit